Opiskelijavetoiset yrittäjyys- ja ideahautomot
Yrittäjyysyhteisöjen kasvattaminen ja kehittäminen: Osahanke auttoi yrittäjyysyhteisöjä ympäri Suomen kasvattamaan toimintaansa ja tavoittamaan entistä enemmän opiskelijoita.
Yrittäjyysyhteisöt ovat opiskelijavetoisia, voittoa tavoittelemattomia organisaatioita, jotka tukevat ja kouluttavat nuoria yrittäjiä tai sellaiseksi pyrkiviä. Yhteisöillä on ollut merkittävä rooli Suomen startup-kulttuurin muodostuksessa, ja ne muodostavat kansallisen opiskelijayrittäjyyden ja kiihdyttämöjen verkoston.
Yrittäjyysyhteisöjen tarina alkaa vuodesta 2009, kun joukko pian Aalto-yliopistoksi yhdistyvien korkeakoulujen opiskelijoita päätti ryhtyä kehittämään yrittäjyyttä uudessa yliopistossa ja perusti Aalto Entrepreneurship Societyn, eli Aaltoesin. Aluksi pienimuotoinen toiminta kasvoi vähitellen suurimmaksi ja aktiivisimmaksi yrittäjyysyhteisöksi Euroopassa ja synnytti nykyään itsenäisesti toimivia tapahtumia kuten maailmanluokan startup-konferenssi Slush, Euroopan suurin hackathon Junction sekä parempia julkisia puhujia kouluttava Talk the Talk.
Aaltoesin innoittamana ja Suomessa kiihtyvän yrittäjyysinnostuksen myötä yrittäjyysyhteisöjä alkoi syntyä monissa muissakin korkeakoulussa ympäri maata, ja uusia syntyy edelleen.
Tutustu mukana hankkeessa oleviin yrittäjyysyhteisöihin:
Tärkeimmät toimenpiteet ja tuotokset
Yhteisöjen välisen yhteistyön lisääntyminen
Osahankkeen aikana Suomen yrittäjyysyhteisöt tiivistivät keskinäistä yhteistyötään vaihtamalla ideoita, järjestämällä tapaamisia sekä vierailemalla toistensa tapahtumissa.
Tavoitettujen opiskelijoiden määrä
Jokainen osallistunut yrittäjyysyhteisö pystyi hankkeen ansiosta tavoittamaan aiempaa enemmän opiskelijoita kehittämällä uusia tapahtumia tai kasvattamalla vanhoja, tiiviimmällä yhteistyöllä korkeakoulujen kanssa sekä tehokkaammalla markkinoinnilla.
Opiskelijavetoiset kiihdyttämöt
Yksi osahankkeen keskeisimpiä tavoitteita oli opiskelijavetoisten kiihdyttämöohjelmien perustaminen ja tukeminen, ja uusia kiihdyttämöjä syntyikin useita. HankenES käynnisti keväällä 2021 opiskelijavetoisia yrityksiä kuuden viikon ajan ohjaavan WTQ Venturesin. LaureaES kehitteli opiskelijoille suunnatun Hatch Incubator ideahautomo-ohjelman, joka kasvoi hankkeen aikana pienestä testiohjelmasta täyden kapasiteetin ideahautomoksi. LUT-ylipiston LUTESissa toteutettiin ideahautomo Forward, joka on suunnattu LUTESin jäsenistölle ja muille samalla Skinnarilan kampuksella olevien LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijoille. Myös OuluES oli mukana luomassa uusia oppimisympäristöjä ja oppimistapoja muun muassa opinnollistetun Human Accelerator- ohjelman sekä alkuvaiheen ideakiihdyttämön Idea Acceleratorin avulla.