Kansainvälinen startup-harjoittelu

Yrittäjyysosaamista maailman parhaista startupeista: Osahanke edesauttoi muidenkin kuin Aalto-yliopiston opiskelijoiden pääsyä kansainväliseen startup-harjoitteluun.

Startuplifers-ohjelma auttaa opiskelijoita ja vastavalmistuneita työllistymään Piilaakson ja San Franciscon startupeihin 6-18 kk ajaksi. Hankkeen puitteissa toiminta oli tarkoitus laajentaa kattamaan koko Suomi, ja hakeminen tehdään mahdolliseksi riippumatta opiskelijan kyvystä olla fyysisesti läsnä hakuprosessin aikana.

Startuplifersin tarina alkaa vuodesta 2011 ja Aalto-yliopiston yrittäjyysekosysteemistä, jonka missiona oli – ja on edelleen – tehdä yrittäjyydestä sekä houkuttelevampaa että helpommin saavutettavaa lahjakkaille tekijöille. Vuoteen 2020 mennessä Startuplifers on lähettänyt yli 250 tekniikan, talouden tai muotoilun opiskelijaa oppimaan maailman isoimpaan startup-keskittymään, tavoitteenaan auttaa heitä löytämään itseluottamus ja kyvykkyys omien, maailmaa muuttavien innovaatioiden tekemiseen.


Startuplifersin prosessi pähkinänkuoressa:

  1. Etsi sopiva työpaikka Startuplifersin sivuilta ja tee ohjeiden mukainen hakemus

  2. Startuplifers käy hakemukset läpi ja kutsuu parhaat hakijat keskusteluun

  3. Haastattelu potentiaalisesen startup-työpaikan kanssa Startuplifersin valmentamana

  4. Työskentely startupissa alkaa, Startuplifers hoitaa lakisääteiset asiat, viisumin ja lentoliput

Tärkeimmät toimenpiteet ja tuotokset

Hakumäärien kasvattaminen ja hakijakunnan laajentaminen

Ohjelmaan hakijoiden määrää kasvatettiin (hankkeen päättyessä n. 1500 hakijaa vuositasolla) ja laajennettiin valtakunnalliselle tasolle (hankkeen päättyessä hakijoita 11 yliopistosta ja 21 ammattikorkeakoulusta Suomessa).

Prosessit suuremman hakijamäärän käsittelyyn

Teknisesti laajentuminen vaati hakuprosessien formalisointia ja parantamista. Ohjelma otti myös käyttöön tavallisen hakuprosessinsa rinnalle uuden tavan päästä mukaan ohjelmaan: opiskelija saattaa nyt löytää itse itselleen harjoittelupaikan ja saada sieltä työn, jonka jälkeen Startuplifers auttaa muun muassa viisumiprosessissa.

Itse ohjelmaa koskevien muutosten lisäksi järjestettiin TechRace-hackathon -tapahtumakierros kymmenessä kaupungissa 2018 ja 2019.