Kansainvälinen startup-harjoittelu

Yrittäjyysosaamista maailman parhaista startupeista: Osahanke edesauttaa muidenkin kuin Aalto-yliopiston opiskelijoiden pääsyä kansainväliseen startup-harjoitteluun.

Startuplifers-ohjelma auttaa opiskelijoita ja vastavalmistuneita työllistymään Piilaakson ja San Franciscon startupeihin 6-18 kk ajaksi. Hankkeen puitteissa toiminta laajennetaan kattamaan koko Suomi, ja hakeminen tehdään mahdolliseksi riippumatta opiskelijan kyvystä olla fyysisesti läsnä hakuprosessin aikana.

Startuplifersin tarina alkaa vuodesta 2011 ja Aalto-yliopiston yrittäjyysekosysteemistä, jonka missiona oli – ja on edelleen – tehdä yrittäjyydestä sekä houkuttelevampaa että helpommin saavutettavaa lahjakkaille tekijöille. Tähän mennessä Startuplifers on lähettänyt yli 250 tekniikan, talouden tai muotoilun opiskelijaa oppimaan maailman isoimpaan startup-keskittymään, tavoitteenaan auttaa heitä löytämään itseluottamus ja kyvykkyys omien, maailmaa muuttavien innovaatioiden tekemiseen.

Startuplifersin prosessi pähkinänkuoressa:

  1. Etsi sopiva työpaikka Startuplifersin sivuilta ja tee ohjeiden mukainen hakemus

  2. Startuplifers käy hakemukset läpi ja kutsuu parhaat hakijat keskusteluun

  3. Haastattelu potentiaalisesen startup-työpaikan kanssa Startuplifersin valmentamana

  4. Työskentely startupissa alkaa, Startuplifers hoitaa lakisääteiset asiat, viisumin ja lentoliput

Hankkessa tehtyä

Hankkeen mahdollistamana Startuplifers on palkannut lisähenkilöstöä laajentumisen mahdollistamiseksi. Tämä on puolestaan mahdollistanut yhteistyökumppanuuksia pääkaupunkiseudun ulkopuolisten yliopistojean ja paikallisten toimijoiden kanssa näkyvyyden takaamiseksi ja jatkuvuuden turvaamiseksi. Syksyn 2019 tavoitteena oli saada ohjelmaan sata hakijaa jokaisesta suuresta korkeakoulukaupungista.

Hakijamääriä on pyritty kasvattamaan muun muassa aloittamalla Startuplifersin oma podcast sekä julkaisemalla brändätty oopas työnhakua helpottamaan. Lisääntynyttä kysyntää vastaamaan Startuplifers on alkanut tarjota työpaikkoja Alankomaista Yhdysvaltain lisäksi.

Lisäksi ohjelman hinnoittelu- ja yhteistyömallia on muunnteltu siten, että harjoittelumahdollisuus voidaan taata korkeakoulujen ohjelmalle antamasta tuesta riippumatta.

Itse ohjelmaa koskevien muutosten lisäksi järjestettiin TechRace-hackathon -tapahtumakierros kymmenessä kaupungissa 2018 ja 2019.